


DE GELEGENHEIDSMENUKAART
Tijdens deze lezing gaat u op ontdekkingsreis naar de oorsprong en de evolutie van de menukaart. Hoe zijn gelegenheidsmenukaarten en spijskaarten ontstaan? Hoe moeten we ze lezen? Welke gerechten waren ooit ‘hot’ of zijn juist tijdloos? Welke informatie geven deze menukaarten ons? Hoe worden ze samengesteld en zijn ze opgebouwd? Op al deze vragen krijgt u in deze verrassende lezing antwoord.
Daarnaast gaat u tijdens de sessie natuurlijk veel menukaarten bewonderen. Hele mooie, vele bijzondere, talrijke historische, maar ook een aantal spectaculaire en natuurlijk de oudste uit 1858! Mocht ik historische gelegenheidsmenukaarten van etablissementen uit uw regio binnen de collectie van 3000 exemplaren aantreffen, dan neem ik deze mee in de PowerPoint-presentatie die de lezing ondersteunt.
U kijkt nooit meer hetzelfde naar een menukaart. Als een ware culinaire recensent leest u tussen de regels door.
Naast de aandacht voor de gelegenheidsmenukaart gaan we ook in op de tafeletiquette van toen en nu. Kortom, een boeiende lezing, verrassend en uniek. Natuurlijk houden we het luchtig en met een gepaste dosis humor.
Groepsgrootte: onbeperkt
Tijdsduur: 1,5 uur met een kwartier pauze
Kosten: € 195,- excl. btw
Reiskosten vanaf Enschede: € 0,34 cent per km
Benodigdheden: beamer, projectiescherm, microfoon, geluidsaansluiting.
Rudy’s overgrootvader was kok en hij reisde, eind 19de eeuw, van seizoensbedrijf naar seizoensbedrijf. Af en toe bewaarde hij menukaarten van diners die hij verzorgde. Zo ook van zijn eigen restaurant; Restaurant Becker te Wageningen (uit 1903). Het is de oudste kaart met familieherinneringen.
In dit restaurant werd in 1891 zoon Rudolph Joseph geboren. Rudolph trouwt en met zijn vrouw Martha krijgt hij 6 kinderen. In de oorlog moet het gezin halsoverkop Arnhem ontvluchten. Alle eigendommen blijven er achter. Het gezin loopt naar Zwolle. Na de oorlog worden spullen opgehaald uit Arnhem, waaronder een schoenendoos vol met gelegenheidsmenukaarten.
Zoon Jan, ook horecaondernemer (Hotel Avion te Enschede), ontfermt zich, na het overlijden van zijn vader Rudolph in 1955, over de menukaarten. Door Rudy (die deze lezing geeft) worden de kaarten herontdekt. De collectie spreekt mensen aan. De verzameling wordt gaandeweg uitgebreid en afwisselender. De samenstelling van de menu’s roept niet alleen vragen op, maar vertelt ook over het toen, het wat en het waar. Tijd dus om iedereen mee te nemen op ontdekkingsreis.
